"Acompanyar és l'art d'estar present amb altra persona en el seu dolor sense tractar de solucionar-lo"

Ram Dass

Doulatge

Les doules som dones que acompanyem altres dones en el seu camí a la maternitat, durant l’embaràs, el part i el puerperi.

Oferim eixe suport emocional que la mare pot necessitar en aquesta etapa de canvis, per acceptar-los i ser conscient de la transformació personal que tot plegat comporta. Eixe suport que antigament oferien i transmetien les dones de la família i que en la societat actual s’ha anat perdent en gran manera. El concepte de viure la maternitat i criar en «tribu» desgraciadament va desapareixent i actualment ens enfrontem a la maternitat d’una manera més solitària i desemparada, sent així de gran ajuda els serveis que oferim les doules.

L'empatia és una de les nostres característiques principals, oferim una mà amiga, un acompanyament humà i amorós i una mirada transparent, sense judici, donant a les mares el que demanen i no el que creiem que necessiten. Ajudem a connectar els pares amb el nadó, a canalitzar pors, a treballar la confiança, a elaborar un pla de part i, d'aquesta manera, fer sentir a la parella partícip i protagonista des de l’embaràs. Oferim també un suport logístic, avançant-nos als imprevistos, per fer-los el present i el futur més senzill.

Grups de suport

La mater/paternitat planteja dubtes i preguntes per les quals, moltes vegades, no es troben les respostes necessàries en l’entorn social habitual. També ens presenta situacions que no acabem d’entendre i que de vegades ens desborden, sobretot, a les mares. Perquè la maternitat és complexa i té moments delicats, és vital tenir suport emocional. Les dones necessitem un tipus de suport molt concret, algú que ens parle en eixe llenguatge que no tot el món comprén.

 

La resposta femenina davant l’estrés és agrupar-se i cuidar-se. Participar en un grup de suport permet compartir experiències, inquietuds o malestars en un espai on el respecte, la franquesa i la confidencialitat van per davant.

Un espai sense judicis on poder expressarse amb total llibertat en companyia d’altres dones que comparteixen etapa vital. Les unes a les altres ens acompanyem en el camí, ens recolzem en eixa tribu que creem, ens donem la mà i ens fem costat intentant fer-nos la vida un poquet més fàcil.

Grups actius:

  • Entre mares
  • Entre pares
  • Suport a la lactància materna
  • Entre dones en tractament de fertilitat
  • Dol perinatal

Assessoria de lactància materna

La lactància materna, moltes vegades ve acompanyada de reptes que la poden comprometre, veient-nos en situacions difícils en un moment tan vulnerable com és el postpart. Tot i que el 89% de les dones expressa el seu desig d'alletar al seu nadó, sols el 71% continuarà alletant al mes de vida d'aquest. Al cap de 6 mesos, sols el 29% haurà rebut lactància materna exclusiva. Açò pot ser degut a falta d'informació, pràctiques inadequades en l'hospital al seu naixement, desconeixement dels professionals que ens atenen o la falta de suport de l'entorn, entre altres.

Un bon assessorament i acompanyament en aquesta etapa d'alletament, és clau perquè siga exitosa. Hi poden haver molts motius pels quals la lactància no vaja bé, i és important identificar quan abans la causa per poder posar remei i reconduir la situació perquè aquesta siga una experiència agradable i gaudida.

En una sessió d'assessoria a la lactància materna observem com mama la criatura, revisem 'agarre' i postura i, sobretot, escoltem l'experiència i el sentir de la mare. En aquesta visita resolem dubtes sobre qüestions o problemes respecte a la lactància i proposem petits canvis o oferim alternatives perquè aquesta millore. Les visites poden ser en consulta o a domicili si es necessita.

Cerimònia de la maternitat

La cerimònia de la maternitat és un ritual per a honrar a la futura mare. Aquesta reuneix el cercle de dones més íntim per compartir la vetllada juntes i celebrar aquest passatge de vida cap a la seva nova maternitat. En aquesta trobada es pretén crear un clima d'energia positiva per al futur part en què la mare rep suport de la seva tribu, que li brindarà força emocional per afrontar el final de l'embaràs i donar a llum una nova vida.

En aquesta cerimònia es realitzen ritual destinats a celebrar, venerar i empoderar la gestant.

Una trobada entre dones que resulta molt enriquidora per a totes, ja que es comparteixen experiències, bons desitjos, es fan ofrenes simbòliques i es teixeix una xarxa de connexió entre totes amb aquesta dona com a nexe d'unió.

Aquesta celebració és guiada per una Doula, que s'encarrega molt acuradament de la seva organització, amb la col·laboració de les dones que la futura mare li indique. Dur a terme aquest ritual pot ser un desig de la gestant o pot ser un detall que rep de part del seu cercle de dones, ja que viure aquesta experiència és el regal més especial que se li pot fer previ al part.

Preparació a la mater/paternitad

Parir, acompanyar i néixer és un treball en equip, on cada u té la seua funció determinada i és necessari tindre informació i ferramentes per afavorir que aquest procés esdevinga de manera natural, serena i feliç. En aquest taller abordem el que la dona viu a nivell fisiològic i què podem fer per ajudar-la a facilitar el camí de la criatura que naix. També el com afrontar a nivell mental i emocional el part i mantenir-se forta, tranquil·la i empoderada davant l'experiència que va a viure, independentment del rumb que aquesta agafe i les diferents situacions que puguen presentar-se.

Les parelles o acompanyants se solen trobar desubicades respecte al part i el que comporta acompanyar a la dona en aquest moment tan poderós i vulnerable alhora. La intenció d'aquest taller és oferir-los recursos per fer-los partícips del procés de manera activa, sostenint a la mare que pareix i ajudant-la a diferents nivells. També, com no podria ser d'altra manera, parlarem sobre el paper importantíssim que tenen en el postpart i com cuidar a la diada mare-nadó.

Un taller fet amb molt d'amor, des de l'experiència professional i personal, amb l'única intenció d'ajudar a eixes famílies que naixen.

Aromateràpia

En aquest taller descobrim les propietats dels olis essencials i els seus diferents usos, olorem els diferents olis i aprenem a identificar com ens poden ajudar en diferents aspectes.

Cadascú dels assistents es crea la seua barreja personalitzada segons el seu objectiu o necessitat personal i se l'emporta a casa per poder utilitzar-la i gaudir dels beneficis. Tot seguit, gaudim d'una relaxació guiada i, finalment, compartim experiències i dubtes degustant una beguda natural, antioxidant, alcalina, que regula el ph de la sang i que conté olis essencials aptes per a la ingesta.

Evidentment, els olis essencials, no substitueixen cap tractament mèdic, però sí que ens poden ajudar al nostre benestar, tant físic com emocional, de manera natural. Es pot realitzar el taller o concertar una assessoria personalitzada.

C/ Ramon i Cajal, 3 entresòl

12002, Castelló de la Plana

 

611 127 150

 

iogaaidaartola@gmail.com

niuar.espaipercreixer@gmail.com